Kilpineito (nidottu)

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi


Kilpineito sukkaohje niteenä


7,50 €
Tuotekuvaus

KILPINEITO

Kilpineito sukkaohje niteenä

“Kilpineito tai aseneito (islanniksi skjaldmær) on islantilaisissa saagoissa esiintyvä naimaton nuori nainen, joka osallistui taisteluihin. Muutamat antiikin ja keskiajan historioitsijat kertovat, että pohjoisten kansojen joukkoihin olisi todellisuudessakin kuulunut naissotureita. Saxo Grammaticus mainitsee, että Tanskan puolen joukkoihin olisi kuulunut kolmesataa naispuolista taistelijaa Bråvallan taistelussa. Antiikin historioitsijoiden mukaan myös kimbrien, markomannien ja goottien armeijoissa olisi sotinut naisia.” [Wikipedia]


Malli saattaa ensivaikutelmalta näyttää vaatimattomalta, varsinkin edestä katsottuna, mutta se kätkee taakseen uskomattomia voimia. Sukan takaosaan neulotaan upea kelttiläinen palmikko, joka alkaa varren ensimmäiseltä riviltä ja jatkuu aina kantalapun loppuun saakka. Sukat neulotaan suljettuna neuleena varresta varpaisiin. 

Suunnittelin mallin alun perin Neulovillalle ja hänen silloisessa verkkokaupassaan myymille langoilleen. Ohje on tuolloin koeneulottu ja tarkistettu suomalaisen tech editorin toimesta. Ohje julkaistiin ensimmäisen kerran suomeksi Neulovillan blogissa 19.4.2019 ja tammikuussa 2020 omissa kanavissani. 

Alkuperäinen Kilpineito-ohje sisälsi vain yhden koon; naisten 38. Nyt 2024 olen päivittänyt ohjeeseen lisää kokoja. Ohjeen kuusi (6) jalkaterän ympärysmittaan perustuvaa kokoa, sekä muunneltava terän pituus takaa lähes rajattomat kokovariaatiot malliin.


KOKO:  

Kuusi kokovaihtoehtoa. n. 36-37, 38-39, 40-42, 42-43, 44-45, 46+. Suosittelen valitsemaan sukan koon jalkaterän ympärysmitan perusteella. Sukan teräosan pituus on muunneltavissa. 


LANKA: 

Sukkasekoite (75% villa, 25% polyamidi), juoksevuus n. 100 g / 400 m.

Palmikot erottuvat parhaiten yksivärisessä sekä maltillisesti värjätyssä langassa.

Arvioitu menekki: n. 100g.

Mallineuleessa käytetty: 

Sulo, Lankava 

100 g / 400 m

75% villa, 25% polyamidi. 


Lankaehdotuksia:

  • Sulo, Lankava
  • Junior Raggi, Järbo garn
  • Bambu Raggi, Järbo garn
  • Lazy Linen, Kremke Soul Wool


PUIKOT:  2.5 mm sukkapuikot TAI käsialan mukaan. Valitse työhön puikot joilla saat käsialasi täsmäämään ohjeessa annetun neuletiheyden kanssa. 


NEULETIHEYS: Sileä neule, suljettuna neuleena ja viimeisteltynä: 28 s x 51 krs = 10 cm. 


MUUT TARVIKKEET:

  • Silmukkamerkkejä (tarvittaessa)
  • Apupuikko/palmikkopuikko
  • Viimeistelyneula langanpäiden päättelyyn


Tämä ohje on tarkoitettu yksityiskäyttöön. Ethän kopioi tai jaa ohjetta eteenpäin. Mikäli haluat käyttää ohjetta opetustarkoituksessa tai myydä tällä ohjeella tehtyjä neuleita, ota yhteys ohjeen suunnittelijaan.