Mallitilkku ja neuletiheys

02.04.2019

Neuletiheydestä: 

Varaa aikaa mallitilkun neulomiselle. Neuleohjeet on suunniteltu ja ohjeiden silmukkamäärät laskettu tietylle neuletiheydelle. Neuletiheyden tarkistaminen ja vertaaminen mallitilkun avulla ohjeen neuletiheyteen on lopputuloksen kannalta ratkaisevaa. Voit sovittaa käsialaasi ohjeen neuletiheyteen esimerkiksi puikkokokoa vaihtamalla. 

Mallitilkun neulominen:

Mallitilkku on yleensä kooltaan vähintään 10 cm x 10 cm ja sitä reunustaa aina oikein neuleella tehdyt kehykset. Laske aluksi montako silmukkaa tarvitset mallitilkkuun. Katso langan vyötteestä tai neuleohjeesta montako silmukkaa sen mukaan mahtuu 10 cm:lle, esim. 22 silmukkaa. Luo lisäksi muutama lisäsilmukka (esim. 8 s) mittaamisvaraa. Luo vielä silmukat (esim. 5+5) mallitilkun kehyksiä varten. = 40 s (5 s + 22 s + 8 s + 5 s.)
Neulo ensin mallitilkun alareuna, esim. 5 krs:ta aina oikein neuletta. Kun kehyksen alareuna on valmis, jatka aina oikein neuletta työn molemmissa reunoissa (5 s + 5 s), mutta neulo jatkossa työn keskellä (30 s) sileää neuletta tai mallineuletta riippuen siitä kumpaa mittaat.
Huomioi, että käsialasi on erilainen suljetussa ja tasoneuleessa. Mikäli työ neulotaan suljettuna neuleena, neulo myös mallitilkku suljettuna neuleena. Sinun ei tarvitse neuloa todellisuudessa suljettua neuletta, vaan voi neuloa yhden sivun ja toisen sivun juoksuttaa lankaan. Pidä kuitenkin huoli että langanjuoksu ei jää kiristämään. Kun työn korkeus on n. 10 cm, lopeta sileän neuleen / mallineuleen neulominen ja neulo kehyksen viimeinen sivu aina oikein neuleella, n. 5 krs:ta. Katkaise lanka ja päättele löyhästi. Viimeistele mallitilkku kostuttamalla ja blokkkaamalla. Mittaa neuletiheys vasta blokkaamisen jälkeen.


Neuletiheyden mittaaminen 

Aseta mittanauha rivin mukaisesti ja laske montako silmukkaa on 10 cm matkalla. Laske myös puolikkaat silmukat (esim. 22,5 s). Mittaa silmukkamäärä vähintään kahdesta eri kohdasta ja laske näistä keskimääräinen silmukkamäärä 10 cm matkalle. (Esim. 22,5 s, 24 s ja 23 s mitattuna mallitilkun yläosasta, keskivaiheilta ja alaosasta. Laske silmukkamäärät yhteen ja jaa kolmella = 23,1 silmukkaa. Pyöristää lähimpään puolikkaaseen = neuletiheys on 23 s /10 cm. Laske samaa kaavaa käyttäen montako krs:a on 10 cm matkalla. Vertaa saamiasi lukuja ohjeessa annettuun neuletiheyteen. Täsmäävätkö luvut? Voit sovittaa käsialaasi tiukemmaksi vaihtamalla astetta pienempiin puikkoihin. Vastaavasti löyhemmän käsialan saat hieman paksummilla puikoilla.