Oikea lanka oikeaan projektiin - The right yarn for the right project. 

13.09.2018

Scroll down to read the post in English

Hei moi moi!
Olen huomannut että todella moni neuloja kamppailee jossain vaiheessa erään kysymyksen parissa. Minäkin olen joskus pohtinut tätä kysymystä ja olen aika varma että se on käynyt sinullakin mielessä.

Mitä tästä langasta voisi tehdä? Mitä muut ovat tehneet tästä langasta? Mihin tämä lanka sopii?

Kuulostaa hirmuisen tutulta. Oletko sinäkin joskus ostanut lankaa vain koska kerä on ollut niin vastustamattoman herkullinen? Lankahurmassa ei ole aikaa eikä intoa miettiä tarvitsenko lankaa tai mihin projektiin se kävisi parhaiten. Lankaa on joskus vain pakko saada koska se on vain niin ihanan väristä/ mukavan tuntuista/ kannattava tarjous/ muuten vain vastustamatonta/ koska voin.

Kotona sinä sitten pyörittelet sitä kerää käsissäsi ja yrität kuumeisesti pohtia mitä siitä taikoisit, mutta pää lyö tyhjää. Sukat? Villapaita? Lapaset? Huivi? Tyynynpäällinen?
Jaan sinulle nyt kolme kysymystä, joista voi olla sinulle apua vastaavassa tilanteessa.

Mistä materiaalista lanka on tehty?
Moni säikeistä lanka on?

Miten lanka on värjätty?

Ota ensimmäiseksi selvää mitä materiaalia lanka on. Langat voi jakaa materiaalin mukaan eläinperäisiin kuituihin, kasvipohjaisiin kuituihin ja muoviin. Eläimistä saadut kuidut kuten lampaanvilla/alpakka ovat lämpimiä ja sopivat talvivaatteisiin. Kasvikuidut, kuten puuvilla ja pellava ovat viileämpiä ja niistä on parempi tehdä kesäasusteita. Muovi taas.. noh, on muovia. Muovilla on kuitenkin tärkeä rooli sekoite langoissa, jotka ovat puolestaan parhaita mahdollisia sukkalankoja. Sekoite langoissa yhdistyy eri kuitujen parhaat puolet, esim. villan lämpö ja akryylin kestävyys.

Laskeutuvuus vs. Muisti. Mikäli lanka laskeutuu kauniisti, sillä on huono muisti. Mieti mielessäsi vaikkapa kauniisti laskeutuvaa ja liikkuvaa iltapukua. Vastaavalla tavalla liikkuva "liukas" lanka ei jaksa kannatella raskaita silmukka kuvioita, vaan kuviot venyy ja oikenee. Vastaavasti kuitu millä on hyvä muisti (esim. villa) pysyy hyvin palmikoilla ja muodossaan, mutta valmis vaate ei laskeudu ja liiku yhtä kauniisti kuin vaikkapa silkki. Esimerkiksi villalangan hyvän muistin tunnistat siitä, miten lanka jää käkkärälle kun olet joutunut purkamaan työtäsi.

Selvitä seuraavaksi monestako säikeestä lanka koostuu. Mitä useampi säie, sitä enemmän langassa on tekstuuria ja sitä paremmin silmukat tulevat työssä esille. Suurin osa neulelangoista on kaksi, kolme, tai nelisäikeisiä. 2 ply = sopii parhaiten pitsineuleisiin. 3-4 ply sopivat parhaiten palmikoihin ja kirjoneuleisiin.

Tutki sitten miten lanka on värjätty. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä mutkikkaampi silmukkakuvio, sitä rauhallisempi langan pitää olla! Sinun vaivalla työstämäsi pitsineule ei pääse oikeuksiinsa mikäli neulot sen monivärisillä/läikikkäillä/pätkä värjätyillä langoilla. Silmukkakuvio ei tällöin erotu kunnolla levottomasta langasta. Suosittelen siis, että valitse pitsi- ja palmikkotöihin yksivärinen lanka. Lisäksi kannattaa vielä kiinnittää huomiota siihen, kestääkö lanka konepesua. Mikäli ei, pohdi minkä kokoisia töitä olet valmis pesemään käsin ja kuinka usein.


Oliko näistä vinkeistä sinulle apua? Kerro se minulle Instassa, Facebookissa tai sähköpostilla.
Mikäli haluat kokeilla neuleinspiraation löytämistä sinulle kokoamani kuvakollaasin avulla, liity postituslistalleni. Saat kuukausittain vaihtuvan Mood boardin sähköpostiisi. Lisäksi saat ensimmäisenä tietää uusista blogi postauksista ja uusien neulemallien julkaisuista. Pääset lisäksi lataamaan itsellesi ilmaisen kolmiohuivin ohjeen kiitokseksi listalle liittymisestä! Mikäli et ole vielä käynyt tutustumassa neulemalleihini niin käy tekemässä se kotisivuillani tai Ravelryssa.

Toivotan sinulle oikein hyvää ja neulonnan täyteistä viikkoa. 

Nähdään taas!


Tilaa Suuri Käsityö! Saat 5 kk lehdet vain 24,90 eurolla ja ihanan tilaajalahjan.

Hei moi moi! 

I have noticed that many knitters are at time to time struggling with the following problem: 

What can I make from this yarn? What have others made with this yarn? Is this yarn suitable for X? 

Sounds so familiar. Have you ever bought yarn because it has been so irresistible? I know I have. It's not about do I need the yarn or what project would it suit the best. Yarn is sometimes (often) bought because how it looks / how it feel/ it's on sale / it's otherwise irresistible /...or because I can.

  
At some point comes the time for you to figure out what to do with the yarn. Socks? Sweater? Mittens? Scarf? Pillow case? I'm now sharing with you 3 questions that will help you figure out the right project for your yarn. 

From what fiber is the yarn made? 
How many PLYs there is? 
How is the yarn dyed? 

First, see what fiber is yarn made of. This tells you in what project would it work for the best. The animal based fibers such as sheep's wool / alpaca, are warm and suitable for winter clothing. Plant fibers such as cotton and linen are cooler and are better to make summer clothes. Plastic again .. well, it's plastic. Yet, plastic has an important part in the mixed yarns, which are the best yarns for knitting socks. 

Next, check the ply's. The more ply's, the more texture the yarn has. 2 ply suits fore lace patterns. 3-4 ply yarn suits better for cables and color work. 

Then look at how the yarn is dyed. A good rule of thumb is that the more complicated the stitch pattern is, the less busy your yarn should be! Also pay attention to whether the yarn is machine washable or not. If not, consider what kind of FO's you are willing to wash by hand and how often. 


Was this post helpful? Tell me in Instagram, Facebook or Email

Would you like to try finding knitting inspiration from a mood board? Join my mailing list. You will receive a monthly changeable Mood Board to your email. Also, you will be the first to know about new blog postings and new designs. AND you will be able to download a free triangle shawl pattern as a thank you for joining the list! If you are not familiar with my designs yet, please visit my Ravelry page

I wish you a lovely day and a knit-full week. 
See you again soon!